ZAKLADA - "HRVATSKI OVČAR - CANIS PASTORALIS CROATICUS"    ZAKLADNIK - JOSIP VUKOVIĆ

  • 18554497 1851282741789189 828374904 N
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.55
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.556
  • Slide Hrvatski Ovcar 1
  • Slide33
  • Slide Hrvatski Ovcar 2
  • Slide Hrvatski Ovcar 3

Karlovcu ostavio kuću na Gazi

Napisao/la Zaklada HO CPC.

 

Umro prije tri godine: Josip Vuković dobrotvor Karlovca, ali i pasa

Karlovac- Prije tri godine u Karlovcu je preminuo 82-godišnji nastavnik matematike Josip Vuković. Vjerojatno nikad ne bi završio kao vijest da sve što je imao nije ostavio gradu Karlovcu, ali i hrvatskim ovčarima.

Svojih potomaka nije imao, pa je Gradu ostavio kuću na Gazi, a autohtonoj hrvatskoj pasmini kojoj je posvetio život, čak 160 tisuća eura.

O hrvatskim ovčarima Vuković je napisao knjigu, prvu i jedinu takvu ikada napisanu, objasnio je Nikola Bakale.

"Gospodin Vuković se bavio s hrvatskim ovčarom unazad 40 godina. On ga je kao stari kinolog proučavao i napravio je prvu i jedinu knjigu o hrvatskom ovčaru koja se zove "Gospodar stada". U njoj se sve opisuje - od standarda do uzgoja i ono što bi svi ljubitelji hrvatskih ovčara trebali znati", kaže Bakale.

Zaklada hrvatskih ovčara osnovana je 2013.

Vuković je bio osnivač Društva prijatelja hrvatskog ovčara, a s obzirom da je broj ovih pasa sve manji, nakon smrti je oporučno zatražio osnivanje zaklade preko koje će se spriječiti izumiranje pasmine. Njegova posljednja volja je ispunjena.

"Odradili smo njegovu posljednju volju i zadaću tako da smo 2013. otvorili Zakladu hrvatskog ovčara, prvenstveno s ciljem promocije ove naše najstarije autohtone pasmine, kvalitetnijeg uzgoja jer ovaj pas je unazad nekoliko desetljeća u stalnom padu što se tiče jedinki", pojasnio je dalje Bakale.

U Vukovićevoj kući pet godina boravit će djeca iz Doma za odgoj djece i mladeži s Banije

Osim psima, Vuković je Karlovčanima ostavio svoju kuću na Gazi. Grad ju je idućih pet godina na korištenje dao Domu za odgoj djece i mladeži. U nju će biti smješteno šest djevojaka s odgojiteljima i na ovaj način će ih se pripremati za život nakon ustanove.

"Naših šest djevojaka bit će zajedno sa četiri odgajatelja koji će biti 24 sata uz njih. Važno je istaknuti da naša djeca u ustanovi nemaju mogućnost samostalnih odlazaka u trgovinu, pripremanja hrane, čišćenja...onko što svi mi radimo u obitelji. Sada im to omogućujemo i na jedan ih način pripremamo za život nakon izlaska iz ustanove", rekla je ravnateljica Nataša Vučković Ivošević.

Vuković htio biti svećenik, na kraju postao nastavnik matematike

U znak zahvale Vukoviću je danas otkrivena spomen ploča na kući koju je darovao. A tko je zapravo bio ovaj čovjek otkrio je dogradonačelnik Dubravko Delić.

"Josip Vuković je rođen 1930. godine u Banskoj Selnici. Kad je završio osnovnu školu imao je namjeru postati svećenik, ali to mu nije uspjelo zbog financijskih razloga. Dobro je da mladi danas čuju kako je Vuković pohađajući osnovnu školu, pješačio po 40 kilometara dnevno - 20 u školu, 20 natrag. Školu je završio u tijeku rata, kasnije se školovao i postao izuzetno dobar pedagog i nastavnik matematike. Za njega me vežu i osobne uspomene jer smo barem 40 godina bili dobri prijatelji, a među ostalim nas je povezivala i kinologija", ispričao je danas dogradonačelnik Delić.

Vukovićev hrvatski ovčar Tvrtko danas režanjem svima dao do znanja da su u njegovom dvorištu

Na otkrivanju spomen ploče uz brojne goste danas je bio i Tvrtko – devetogodišnji hrvatski ovčar kojemu je Vuković bio vlasnik sve do smrti. Danas se prvi puta od Vukovićeve smrti vratio u svoje staro dvorište.

Sudeći po reakciji, režanju na svog dvije godine starog sina Eta, čini se da jako dobro zna da je na poznatom, svom terenu.

Izvor: RM

 

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/6-3-2015/karlovcu-ostavio-kucu-na-gazi
http://www.trend.com.hr/trend-portal/vijesti/11633-otkrivena-spomen-ploca-josipu-vukovicu
http://www.hrk.hr/otkrivena-spomen-ploca-dobrocinitelju-josipu-vukovicu/