ZAKLADA - "HRVATSKI OVČAR - CANIS PASTORALIS CROATICUS"    ZAKLADNIK - JOSIP VUKOVIĆ

  • 18554497 1851282741789189 828374904 N
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.55
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.556
  • Slide Hrvatski Ovcar 1
  • Slide33
  • Slide Hrvatski Ovcar 2
  • Slide Hrvatski Ovcar 3

Kratak osvrt na standard, karakter i odgoj Hrvatskog ovčara

Napisao/la Zaklada HO CPC.

Izgled:
Ova pasmina je na donjoj granici srednje visine i osnovna boja joj je uvijek crna. Karakteristika joj je kratka dlaka na nogama i glavi, koja je ponešto nalik na lisičju. Dlaka na ostatku tijela je duža, valovita do kovrčava. Visina u grebenu u oba spola je između 40 i 50 cm, a duljina tijela premašuje visinu za oko 10%. Danas su neki psi i viši; možda zbog bolje ishrane i lakšeg života - narastu do svog punog genetskog potencijala.

Glava je relativno laka, klinastog oblika i suha. Dužina glave je oko 20 cm, dok  je omjer gubice prema lubanjskom djelu  9:11 .

Zubalo je izrazito dobro razvijeno, potpuno i škarasto

Oči su smeđe do crne boje, srednje veličine,bademastog oblika

Uši su postrance nasađene,trokutastog oblika, srednje veličine cca 6 cm, stojeće i polustojeće, poželjne su stojeće

Leđa su kratka, ravna i mišičava

Rep je srednje visoko nasađen, gusto i dugo odlakan. Postoji urođena bezrepost, rep se više ne kupira  

Dlaka:
Dužina dlake je na leđima 7-14 cm. Lični dio glave uvijek je kratko odlakan. I uši su s vanjske strane kratko odlakane, dok su iznutra obrasle dugom dlakom. Stražnje strane prednjih nogu je duže odlakano od šapja. Stražnje noge su gaćaste do skočnog zgloba. Dlaka je relativno meka, valovita do potpuno kovrčava.Ne smije biti vunasta. Poddlaka mora biti gusta. Temeljna boja dlake je crna.Dozvoljene su pojedine bijele dlake na grlu, grudima i prsima.Bijele dlake na glavi, tijelu i repu nisu dozvoljene.  Bijele oznake na prstima su dozvoljene, ali nepoželjne.

Greške:manjak više od dvaju premulara, svjetle oči i albinotično oko,svaka druga boja njuške osim crne, potpuno vunasta i jako duga dlaka,bjele oznake na glavi,tijelu i repu, dulje odlakano lice, viseće uši,čarapaste noge, predgrizanje i podgrizanje, te visna niža ili viša od propisane.

Karakter:
Hrvatski ovčar je pažljiv, radišan, žustar i inteligentan pas velike energije isa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Izdržljiv je, otporan na bolestite skroman u pogledu hrane i držanja. Posjeduje dobro razvijen ovčarskinagon te je odličan pas čuvar. Hrvatski ovčar može i tjerati i okupljati stoku,a ovisno o porijeklu (izložbene ili radne linije) varira i njegova želja zaradom. U radu sa stadom možda nastupa sirovije i oštrije od nekih drugihovčarskih pasmina, ali je vrlo učinkovit. Zna i ugristi grlo, ali rijetko ćepritom napraviti neku štetu. Ipak, zahtjeva čvrst i dosljedan odgoj, a taponekad prevelika oštrina lako se ispravlja vježbanjem. Iako je u osnoviHrvatski ovčar radni pas koji očekuje konkretne radne zadatke, u današnjevrijeme se sreće i kao kućni ljubimac. Međutim, vrlo je temperamentan iuvijek mora biti u kondiciji, pa nije preporučljivo čuvati ga u zatvorenomprostoru. Za njega je idealan život na otvorenom, u velikom dvorištu ili naselu. Gusta crna dlaka ga čini otpornim na sve vremenske uvjete, pa bezproblema podnosi zimu.

Odgoj:
Psi ove pasmine su vrlo temperamentni i mogu puno lajati tijekom rane fazeškolovanja, no s iskustvom lajat će samo u pravo vrijeme - te najčešće kadrade sa stokom u ograđenom prostoru, dvorištu. Ovi psi obično slušajusamo jednu osobu i potrebno je neko vrijeme da bi čak i vrhunski radni paspočeo raditi za novog vlasnika. Ako se ne socijalizira u ranoj mladosti, možebiti jako nepovjerljiv. Hrvatski ovčari se lako odgajaju, ali kao kućniljubimci bez ikakva posla mogu postati vrlo lajavi, pa čak i problematični.Ipak, to je lako poučljiva pasmina i shvaća brzo svoj zadatak, koji obavlja sužitkom. S oko 3 do 4 mjeseca starosti pastir uzima štene sa sobom na pašu.Obično, uz iskusnog psa, štene uči svoj posao i za isti je sposobno već s 6mjeseci, brzo uči pa ponekad iznenadi i samog vlasnika, te mu pokazuje svoje znanje i sposobnosti. Kako raste i jača tako je radno sve sposobniji, a najeksplozivniji je od druge do pete godine života. Radni životni vijek mu je do desete godine, ali tada je vidljivo da volja premašuje mogućnosti. Životni vijek zavisi od radnih zadaća, kvalitetne ishrane i drugih životnih čimbenika, može doživiti od 12 do 16 godina života.

Klasična dresura ovoga psa još je potpuno nepoznato područje, knjiga koja još nije otvorena, a pokazuju u zadnje vrijeme iznad prosječne rezultate u agility disciplini, u radu na ruševinama i drugim športskim kinološkim disciplinama.


Ove kratke crtice osvrta na standard Hrvatskog ovčara izvađene su iz jedine pisane knjige o Hrvatskom ovčaru pod nazivom „GOSPODAR STADA“,  autora i izdavača našeg Zakladnika g. Josipa Vuković, izdane davne 1977.godine.

Stoga ako Vas više zanima o našem Hrvatskom ovčaru našem „Crnom biseru“,te povjesnom osvrtu, njegovom standardu i kako ga razumjeti, o radu sa Hrvatskim ovčarem i njegovom uporabom, pročitajte kako je g.Josip Vuković obilazio krajeve Gorskog Kotara, posjećivao pašnjake i domaćine, te brižno skupljao raznu dokumentaciju o radu našeg Hrvatskog ovčara.

Cilj mu je bio da Vama stvori jednu pravu sliku o tome psu, njegovom uzgoju i radu, a kako bi javnost promjenila percepciju viđenja Hrvatskog ovčara koji ne zaslužuje mjesto gdje se danas svrstava, jer može biti „ prvi među prvima“.