ZAKLADA - "HRVATSKI OVČAR - CANIS PASTORALIS CROATICUS"    ZAKLADNIK - JOSIP VUKOVIĆ

  • 18554497 1851282741789189 828374904 N
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.55
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.556
  • Slide Hrvatski Ovcar 1
  • Slide33
  • Slide Hrvatski Ovcar 2
  • Slide Hrvatski Ovcar 3

FCI-standard br.277 - HRVATSKI OVČAR

Napisao/la Zaklada HO CPC.

FCI-Standard N° 277 / 27 /05 / 2015 / EN


CROATIAN SHEPHERD DOG

(Hrvatski Ovcar)


PRIJEVOD: Christina Bailey / Originalna verzija: (D). korigiran od strane gdje: Renée Sporre-Willes.


Zemlja porijekla: Hrvatska
Datum usvajanja standarda: 03.11.2014.

UPOTREBA: Hrvatski ovčar je pas kombiniranih svojstava, što znači da se može upotrebljavati za čuvanje i upravljanje stadom domaćih životinja, kao univerzalni kućni/dvorišni pas ili pak pas za pratnju. Stoljetni uzgoj hrvatskih ovčara u ravnici istočne Slavonije uz kuću, dvorište i stado, stvorili su psa naviknutog i prilagođenog na sve uvjete života.

FCI Klasifikacija:
Skupina 1. Ovčarski i govedarski psi (osim švicarskih planinskih pasa)
Sekcija 1. Ovčarski psi
Bez radnog ispita

KRATAK POVIJESNI PREGLED: Pasmina se najvjerovatnije kroz više stoljeća razvila od potomaka “sojeničkog psa” (Canis Familiaris Palustris) na području istočne Slavonije, dijela Republike Hrvatske.
Postoji hipoteza prema manuskriptu biskupa Petra Bakića, zabilježena 1719. godine u Đakovu, koja se pak poziva na jedan raniji zapis biskupa Petra iz 1374. godine po kojoj je pasmina pristigla u Hrvatsku prilikom doseljenja Hrvata iz njihove prijašnje domovine.
Početak sistematskog uzgoja hrvatskih ovčara započinje prof. Stjepan Romić 1935. godine.
Na 1. državnoj izložbi pasa u Zagrebu održanoj 29./30.10.1949. godine pasmina je zvanično predstavljena. Prvi standard za pasminu sastavlja dr. Otto Rohr 1951. godine, da bi objava FCI-a uslijedila 31.01.1969. godine.

OPĆI IZGLED: Hrvatski ovčar je pas srednje veličine, špicolikog rustičnog izgleda, glava “lisičjeg” izraza, s karakterističnom dlakom i obojenošću. Izgled odaje ponosnog, okretnog, čvrstog, zbijenog, ali nipošto grubog psa.

VAŽNE PROPORCIJE:
Pravokutno tijelo; dužina tijela nešto duža od visine grebena.
Ženke mogu biti nešto duže od mužjaka.
Visina lakta: iznosi 50 % visine grebena.
Duljina lubanje nešto duža nego duljina gubice.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Hrvatski ovčar je živahnog temperamenta, uravnotežene naravi, koji je privržen i odan vlasniku. Ne smije biti ni agresivan niti plah. Mora biti zainteresiran za sve što se događa oko njega. Pasmina ima urođeni smisao za rad s domaćim životinjama.
Karakteristične osobine pasmine su bistrina, hrabrost, živahnost, ustrajnost, strpljivost i promišljenost u radu. Vrlo se lako obučava.

GLAVA: Tupoklinastog oblika. Gornje uzdužne linije lubanje i gubice su paralelne.
LUBANJSKI DIO:
Lubanja: Zaobljava se harmonično sa svih strana. Širina lubanje nije veća od polovice ukupne dužine glave. Karakterističan je ovalni lubanjski dio glave. Čeona brazda nije jako izražena. Očni lukovi nisu istaknuti, kao ni obrazi koji su suhi, zaobljeni i mišićavi. Sa stražnje strane lubanja završava s blago naglašenom potiljnom kosti.
Stop: Srednje naglašen, srednje dubok i srednje dug.
PREDIO LICA:
Njuška: se ne smije izdizati ni spuštati u odnosu na liniju nosnog hrpta. Vrh njuške je zaobljen. Nosnice moraju biti dovoljno otvorene, ali ne naglašene. Cijela njuška, kao i unutrašnjost nosnica mora biti crno pigmentirana.
Gubica: sužava se prema njušci, klinastog oblika. Nosni hrbat je ravan i paralelan s linijom lubanje. Donja vilica mora biti snažna i skladno razvijena.
Usnice: srednje su debele, savršeno priliježu uz vilice, izvana su crno pigmentirane. Usni kut nije vidljiv.
VILICE/ZUBALO: Vilice su snažne, dobro razvijene, a zubi bijeli i pravilno raspoređeni u vilicama. Zubalo je škarasto, tolerira se klještast zagriz. Sjekutići su okomito usađeni u vilice. Poželjno je kompletno zubalo (42 zuba prema zubnoj formuli). Nedostatak pretkutnjaka P1 i kutnjaka M3 se ne uzima u obzir. Nedostatak ostalih zubiju je nepoželjan.
Obrazi: ne smiju biti izraženi, suhi su, zaobljeni i mišićavi.
OČI: Srednje velike, bademastog oblika, usađene pod kutem od 30-40°. Očna jabučica nije “izbačena” niti “uvučena” (oko nije buljavo, ni duboko usađeno). Boja oka se kreće od crne do tamno kestenjaste boje. Očni kapci ne smiju biti opušteni, niti uvrnuti unutra ili izvrnuti prema van. Rubovi očnih kapaka moraju biti neprekinuto obrubljeni crnom linijom. Pogled mora biti inteligentan, živahan i znatiželjan.
UŠKA: Ima oblik jednakokračnog trokuta, čiji je vrh blago zaobljen. Uho je usađeno u liniji koja prolazi vrhom njuške i unutrašnjim očnim kutom. Veličina uha mora biti u proporciji s veličinom glave.
Uši mogu biti nošene uspravno ili poluspravno.
Poluspravno nošene uho mora imati 3/5 tijela uške uspravno, a zadnje 2/5 moraju biti povijene na dolje.
Asimetrično nošenje uški je greška koju treba kažnjavati, kao i nedovoljno čvrste uške koje se pri kretanju više ili manje povijaju.
VRAT: Srednje dužine, mišićav, prema glavi se sužava, harmonično je povezan s tijelom. Gornja i donja linija vrata su ravne. Nošen je pod kutem oko 45° u
odnosu na horizontalu i bez kožnih je nabora. Vrat djeluje snažnije zbog bujne dlake (“okovratnika”), a posebno je to izraženo kod mužjaka.

TIJELO:
Snažno, skladno razvijeno, ali elegantno. Tijelo je pravokutnog oblika što znači da duljina tijela blago premašuje visinu psa u grebenu : kod mužjaka 8-10 %, odnosno kod ženki 8-12 %.
Greben: je blago izražen, dok je prijelaz u vrat postepen.
Leđa: ravna, horizontalna i mišićava. Prilikom kretanja leđa trebaju biti mirna.
Slabine: su kratke, mišićave i dobro povezane s leđima i sapima. Prelaze u leđnu liniju bez istaknutog prijelaza. Kod ženki slabine su nešto duže nego kod mužjaka.
Sapi: su mišićave, snažne, široke, te zaobljene u blagom luku.
Grudi: su duboke, široke, prostrane, ali ne bačvaste. Grudni koš mora dopirati do laktova. Rebra su dobro zasvođena.
Donja linija tijela: profil trbuha neznatno se penje u odnosu na profil prsne kosti, tako da je trbuh lagano uvučen (blago usukan).
REP: Predstavlja nastavak linije sapi. U korijenu jak i postepeno se sužava prema vrhu. Srednje visoko usađen. Po dužini treba dopirati do skočnog zgloba ili je nešto duži (obično 2-3 cm). U mirovanju rep je nošen ispod horizontalne leđne linije, obično “sabljasto” ili “lulasto”. U afektu je nošen iznad leđne linije “srpasto”, ali je dozvoljeno “prstenasto” ili “zarolano” nošenje, što znači da rep može biti uvijen (“oslonjen”) na leđa. Bogato je odlakan.
Postoje primjerci s prirodnom bezrepošću ili urođeno kratkim repom što je dozvoljeno.

NOGE:
PREDNJE NOGE:
Općenito: moraju biti proporcionalne s tijelom. Visina prednjih nogu od tla do lakta iznosi 50 % visine grebena. Kosti nogu su snažne, ali ne grube sa snažnom muskulaturom. Zamišljena linija koja povezuje rame, prolazi laktom, te kroz os podlaktice i šape, paralelna je s središnjom osi tijela psa i okomita na tlo.
Ramena: Lopatica je srednje dužine, na vrhu zaobljena, dobro priliježe uz tijelo psa i s nadlaktičnom kosti formira kut od 90-110° koji omogućuje normalan pokret lakta. Mišići su snažno razvijeni.
Nadlaktica: je dobro povezana s tijelom. Treba biti mišićava i snažna. Kut pod kojim je nagnuta na horizontalu iznosi oko 50°.
Paralelne gledano sprijeda.
Laktovi: su dobro priljubljeni uz tijelo.
Podlaktica: je okomita i mišićava. Lakat se nalazi u liniji koja je paralelna sa srednjom osovinom tijela. Paralelne gledano sprijeda.. Kosti su snažne i moraju odgovarati proporcijama tijela.
Šaplje : treba nastavljati okomitu liniju podlaktice, elastično, a graškasta kost treba biti izražena.
Došaplje: je kratko i elastično. Sprijeda gledano smjer treba biti na istoj vertikalnoj liniji koja ide kroz os podlaktice. Gledano iz profila došaplje je blago nagnuto prema tlu.
Prednje šape: su ovalnog oblika, s međusobno skupljenim i zaobljenim prstima. Mekuši su elastične i čvrste, crno pigmentirane. Nokti snažni, zaobljeni i također crno pigmentirani.
STRAŽNJE NOGE:
Općenito: snažne, ali ne preteške, elastične u pokretu, srednje izraženih kuteva.
Bedra: duga, široka i mišićava. Stražnja strana je lagano zaobljena.
Potkoljenica: mišićava. Kut na horizontalu iznosi 55-60°.
Skočni zglob: je snažan, čvrst i širok. Okomice koje prolaze kroz vrhove skočnih zglobova moraju biti međusobno paralelne.
Došaplje: je snažno, elastično. U odnosu na tlo treba biti pod kutom od oko 80-90°.
Stražnje šape: ovalnog obilka, ali su nešto izduženije od prednjih šapa. Jastučići su čvrsti elastični i crno pigmentirani. Nokti su jaki, zaobljeni i isto tako crno pigmentirani. Zadnje noge mogu imati jednostruke ili dvostruke čaporke. Noge sa ili bez čaporaka su iste vrijednosti.

HOD/KRETANJE: Iskorak je dugačak sa snažnim potiskom. Kretanje mora biti skladno, ne smije se odvijati u trzaju. Pri kretanju leđa moraju biti što mirnija, a ekstremiteti se ne smiju križati, niti njihovo podizanje smije biti prenaglašeno. Kas je najčešći način kretanja, a uz to i najmanje umara psa pri obavljanju posla sa stokom.

KOŽA: Koža na glavi dobro prilježe i ne stvara nabore. Elastična i tanka na bilo kome dijelu tijela, posebno na predjelu uški, te na prednjim nogama. Općenito koža mora dobro prijanjati uz tijelo, ne smije stvarati nabore, te mora biti pigmentirana boje škriljevca. Rubovi očnih kapaka, njuške, unutrašnjost nosnica, rubovi usnica (s vanjske strane), mekuši, nokti, područje oko analnog otvora, te kod ženki i stidnica, moraju biti crno pigmentirane.
Unutrašnja strana usnica mora biti pigmentirana kao i nepce, što tamnije to
bolje.
DLAKA: Bujna, gusta, relativno mekana, dobre kvalitete, što znači da ne smije biti vunasta ili oštra pod opipom. Sastoji se od pokrovne dlake i poddlake. Pokrovna dlaka je valovita do kovrčava (kudrava) dužine 6-14 cm, mora biti odstojeća i elastična. Uzduž gornje linije leđa dlaka ne smije formirati razdjeljak.
Poddlaka gusta, zbijena i mekana, koja s pokrovnom dlakom formira odličan zaštitni pokrov tijela koji štiti psa.
Dugačka dlaka nalazi se na predjelu vrata (“okovratnik”), leđima, sapima, rebrenom području, sa stražnje strane prednjih nogu (”zastavice”), stražnjim nogama (“gaće“), repu (“perjanica”) ukoliko nije kratak. Najduža dlaka nalazi se na “gaćama”, te korijenu repa. Na dijelu između kraće dlake na čelu i duže dlake na stražnjem dijelu lubanje dlaka je dužine oko 3,5 cm.
Kratka dlaka je ravna, dužina joj iznosi 1-1,7 cm, nalazimo je na gubici, čelu, uškama, predjelu oko očiju, obrazima, s prednje strane podlaktice, prednjoj strani došaplja, na kompletnom šaplju, te šapama prednjih nogu. Na stražnjim nogama dlaka je kratka na šapama i šaplju sve do skočnog zgloba.
Kod ženki dlaka je obično nešto kraća, mekša i slabije izdašna po obimu nego kod mužjaka.

BOJA: Dlaka je crne boje. Pojedinačne bijele dlake ravnomjerno pomiješane u osnovnoj crnoj dlaci (skoro neprimjetno) su dozvoljene. Bijeli pramenovi kao niti izražena bijela protkanost po tijelu ili nogama nije dozvoljena.
Oznaka bijele boje dozvoljena je na prsima, ako je manjeg obujma (max. širine 5,0 cm). Bijele oznake na bilo kojem drugom dijelu tijela nisu dozvoljene. Boja poddlake obavezno crna.
Prilikom mijenjanja dlake poddlaka postaje obično sivkasta, ili ima čak smeđu nijansu, takva pojava nije greška.

VISINA:
Visina grebena: mužjak: 45 – 50 cm
ženka: 43 – 48 cm
Dozvoljena tolerancija visine grebena za mužjake i ženke +/- 3 cm za primjerke odličnog tipa i građe se ne kažnjava !
GREŠKE: Svako odstupanje od naprijed navedenog mora se smatrati greškom, čije vrednovanje treba stajati u točnom omjeru prema odstupanju koje bi moglo utjecati na zdravlje i dobrobit psa kao i na sposobnost obavljanja radnji koje su tipične za pasminu.
DISKVALIFICIRAJUĆE GREŠKE :
 Agresivan ili plašljiv pas;
 Psi koji značajno pokazuju fizičku abnormalnost ili smetnje u ponašanju moraju biti diskvalificirani:
 Lubanja kraća od gubice;
 Jako kratka gubica;
 Nosni hrbat jako konkavan ili konveksan;
 Opuštene ili kratke usne koje ne pokrivaju očnjake kada pas ima zatvorena usta;
 Njuška koja nije pigmentirana (više od 20 %); isključuju se dijelovi njuške koji su uslijed ozljeda za vrijeme rada psa periodično ili stalno izgubili pigment;
 Predgriz ili podgriz, križno zubalo;
 Bilo koji oblik strabizma, plava boja šarenice;
 Nepigmentiranost očnih vjeđa (čak i najmanji znak);
 Potpuno viseća uška, ili znakovi korekcije uški;
 Dužina tijela manja od visine mjerene u grebenu;
 Prekratke noge u odnosu na visinu psa, pas u tipu psa jazavčara;
 Potpuno nepigmentirana koža;
 Dlaka kraća od 4,0 cm na predjelu grebena;
 Potpuno ravna dlaka, vunasta dlaka;
 Dugačka dlaka na onim dijelovima tijela na kojima mora biti kratka, tj. duga dlaka po cijelom tijelu koja formira “pletenice“ (kao kod pulija);
 Pojava bijelih oznaka ili pramenova na bilo kome dijelu tijela osim na prsima;
 Izražena bijela protkanost po tijelu ili nogama;
 Bijele oznake na prsima veće od 8,0 cm;
 Primjerci izvan dozvoljenih granica i tolerancija visine grebena;
N.B.
 Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.
 Samo funkcionalne i klinički zdrave pse koji su tipični za pasminu treba koristiti u uzgoju.