ZAKLADA - "HRVATSKI OVČAR - CANIS PASTORALIS CROATICUS"    ZAKLADNIK - JOSIP VUKOVIĆ

  • 18554497 1851282741789189 828374904 N
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.55
  • WhatsApp Image 2018 09 24 At 18.19.556
  • Slide Hrvatski Ovcar 1
  • Slide33
  • Slide Hrvatski Ovcar 2
  • Slide Hrvatski Ovcar 3

Karlovački dobrotvor: Josip je psima ostavio 1,2 milijuna kn

Napisao/la Ivica Vukelja.

Josip Vuković nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio školovanje pa mu je oporučno ustupio svoju kuću na desetogodišnje korištenje

Karlovčanin Josip Vuković  bio je samozatajan i skorman. Nastavnik matematike, lovac, planinar, intelektualac, strastveni kinolog i istinski zaljubljenik u najstariju autohtonu hrvatsku pasminu - hrvatskog ovčara.

Nije imao potomaka i život je posvetio proučavanju te pasmine. Posljednjih 40-ak godina života pratio je ovčara u radu i na djelu, zapisivao svoja iskustva, slikao, snimao, slagao mozaik. Kupovao je i nabavljao kvalitetnu štenad i darivao je svojim prijateljima kako bi unaprijedili uzgoj, ali i ljubav prema ovoj pasmini. Kako za života, Vuković je nenametljivo i tiho svoju veličinu pokazao i nakon smrti, prije šest godina u osamdeset i drugoj godini života.

Oporukom je ostavio 160.000 eura (oko 1,2 milijuna kuna) za osnivanje zaklade koja će se brinuti o očuvanju pasmine hrvatskog ovčara, a Gradu Karlovcu ostavio je kuću u gradskoj četvrti Gaza uz uvjet da je koriste djeca. Ostalu imovinu ostavio je sestri i rodbini. Grad Karlovac kuću je na desetogodišnje korištenje ustupio Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac, iz kojeg doznajemo da su za potrebe uređenja prikupljali donacije te pripremaju dokumentaciju. Nagodinu bi trebali početi s uređenjem, a najesen bi je trebala početi koristiti djeca za poludnevni boravak.

- Iznenadili smo čitajući oporuku, nitko nije niti pomislio da je uštedio toliki novac. Josip je bio skroman i nenametljiv, istinski zaljubljenik u hrvatskog ovčara, kojeg je smatrao našim crnim biserom. Predviđao je da pasmini prijeti izumiranje jer se desetljećima zanemarivala i sve se manje koristila na imanjima za čuvanje stoke. Zbog toga je sav svoj novac ostavio za osnivanje zaklade s ciljem očuvanja i uzgoja ovčara. Oporučno je odredio počasne članove, prijatelja i kolegu Dubravka Delića i mene, a trećeg smo člana birali - govori Nikola Bakale, predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara Karlovac i upravitelj zaklade te instruktor obuke i voditelj spasilačkih pasa u Kinološkom sportskom klubu Karlovac. Zakladu, neprofitnu organizaciju koja se financira iz ostvarene godišnje kamate na oročena devizna sredstva, kako je Josip oporučno odredio, otvorili su 2014. godine. Josip je bio i osnivač te predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara. Osim zajedničke ljubavi prema pasmini, Nikola i Josip bili su dobri prijatelji. Nikola je ispričao i da su ovčari cijenili Jožinu ljubav. Prije smrti Josip je svog ovčara Tvrtka povjerio Nikoli, a pas je točno na prvu godišnjicu smrti otišao u dvorište kuće u kojoj je živio s Josipom.

- Tijekom Domovinskog rata u svojoj je kući zbrinjavao obitelji s djecom i davao im novac, što mnogi ne znaju. Bio je karlovački intelektualac, među osnivačima karlovačkog vokalnog okteta, a kuću koju je ostavio Gradu sam je napravio svojim rukama. Bio je nevjerojatan čovjek - govori Nikola. Josip je napisao prvu knjigu o hrvatskom ovčaru, “Gospodar stada”, u kojoj daje konkretne smjernice o psu i kako ga naučiti radu sa stokom, snimio je puno filmova i uradaka, no sve je to ostalo u njegovoj kući, kaže Nikola, te su materijali izgubljeni. Inače zaklada svake godine raspisuje natječaje za nabavu hrvatskog ovčara, može osigurati štene za uzgajivače ili vlasnike OPG-a za čuvanje stoke, koji vraćaju jedno štene kroz daljnji uzgoj.

- Hrvatski ovčar jedna je od naših najstarijih autohtonih pasmina, nekad vrlo cijenjena i vrijedna jer je ljudima pomagao u čuvanju stoke, a danas ih je manje od 100 uzgojenih jedinki godišnje, što je vrlo malo- govori Nikola te dodaje da moramo čuvati ovo naše “crno blago”, koje u inozemstvu itekako prepoznaju.

Inače, Josip Vuković rođen 1930. godine u Banskoj Selnici. Kao dijete je ostao bez oca te ga je othranila samohrana majka. Nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio da završi školu, zaposli se i sagradi svoj dom. Za dugogodišnji kinološki rad lani je posmrtno nagrađen zlatnim odlikovanjem Hrvatskoga kinološkog saveza.

Izvor: 24sata

Autor: Andreja Thomas

Foto: Ivica Vukelja

https://www.24sata.hr/news/karlovacki-dobrotvor-josip-je-psima-ostavio-1-2-milijuna-kn-607656