Otkrivena spomen ploča dobročinitelju Josipu Vukoviću

Napisao/la Zaklada HO CPC.

 

Dobročinitelju grada Karlovca, Josipu Vukoviću koji je umro 2012. godine i oporučno svoju kuću u Naselju Gaza darovao Gradu Karlovcu za smještaj djece slabijeg imovinskog stanja, danas je otkrivena spomen ploča.

Dogradonačelnik Dubravko Delić rekao je kako je ovaj dobročinitelj rođen 1930. godine u Banskoj Selnici, te kako je htio postati svećenik, ali ta želja mu zbog financijske situacije u obitelji sa samohranom majkom nije mogla biti ispunjena. Na školovanje u Karlovac svakodnevno je u oba pravca pješačio 40 kilometara, a na kraju je završio za učitelja.

Osim kuće, Josip Vuković, kao veliki kinolog, oporukom je darovao i 160 tisuća eura Zakladi hrvatskog ovčara s ciljem očuvanja i uzgoja ove pasmine.

Dogradonačelnik Delić istaknuo je kako smatra da objekt koji se prema ugovoru daje na korištenje korisnicima Doma za odgoj djece i mladeži na razdoblje od pet godina ide u prave ruke.
Ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac, Nataša Vučković Ivošević izrazila je zahvanost što su upravo djeca njihove ustanove dobila priliku da se u boljim uvjetima pripremaju za život nakon izlaska iz ustanove, te kako će se nastojati pokazati kao dobri domaćini. Kazala je i kako će u tom prostoru stanovati šest djevojaka i četiri odgajatelja koja će biti prisutna 24 sata dnevno. Nakon prilagodbe i adaptacije, očekuje se da će objekt biti useljiv za otprilike dva mjeseca. Prostorije je na kraju blagoslovio Franjo Tomašević, dekan Karlovačkog dekanata.

Izvor: hrk.hr

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/6-3-2015/karlovcu-ostavio-kucu-na-gazi
http://www.trend.com.hr/trend-portal/vijesti/11633-otkrivena-spomen-ploca-josipu-vukovicu
http://www.hrk.hr/otkrivena-spomen-ploca-dobrocinitelju-josipu-vukovicu/